Kokos doceniany jest od dawna. Stosowany jest w gastronomii, przemyśle, kosmetyce. W wielu kulturach jest synonimem zdrowia i piękna. Może być spożywany na surowo lub jako składnik potraw gotowanych.
Smak kokosa ma delikatny i wyrafinowany smak. Z jego białego wnętrza wytwarzane jest mleko kokosowe, które dodaje się do sosów, zup, mięsa albo jako składnik owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, bogate w witaminy. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z miąższu kokosa wytwarzana jest mąka kokosowa. Źródło błonnika i białka a mało węglowodanów. Można stosować ją do pieczenia ciasteczek. Z orzecha kokosowego powstaje olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle stosuje się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.